Van sloophout naar vergadertafel

ingenii bouwinnovatie

De bouwsector is een grootverbruiker op het gebied van grondstoffen: meer dan de helft van alle grondstoffen in Nederland wordt toegepast in de bouw. Daarnaast is 35% van de totale Nederlandse afvalstroom het gevolg van bouw- en sloopactiviteiten. Wij zien sloopmateriaal niet als afval, maar als grondstoffen en als basis voor nieuwe producten. In de volgende stappen leggen we uit hoe de circulaire keten van sloophout naar vergadertafel in elkaar zit. Deze vergadertafel is ontwikkeld in samenwerking met Peter Kuindersma, innovator & systems integrator bij Ingenii Bouwinnovatie.

Inventarisatie donorgebouw

Stap 1

Inventarisatie donorgebouw

Voordat een gebouw gesloopt kan worden moet er een inventarisatie gemaakt worden van de grondstoffen en materialen die het gebouw nog te bieden heeft. Voor iedere materiaalstroom wordt er gezocht naar een nieuwe duurzame toepassing. Dit project is uitgevoerd bij een appartementencomplex in Uitgeest (Noord-Holland).

Oogstinstructie

Stap 2

Oogstinstructie

In de oogstinstructie staat duidelijk omschreven welke materialen gedemonteerd moeten worden voor hergebruik of recycling. Zo is het voor iedere werknemer op het sloopterrein inzichtelijk hoe de materialen ingezameld moet worden en waar je naar moet kijken als het materiaal niet meer geschikt is voor hergebruik. 

Demontage

Stap 3

Demontage

De oogstinstructie dient als handleiding voor de demontage. Materialen geschikt voor hergebruik worden zorgvuldig uit het gebouw gehaald. Alle vrijgekomen materiaalstromen worden zoveel mogelijk apart ingezameld. 

Gescheiden inzameling

Stap 4

Gescheiden inzameling

De direct herbruikbare materialen worden zorgvuldig behandeld en in een opslag bewaard voor directe verkoop via de marktplaats van GP Groot. Overige herbruikbare materialen worden afgevoerd en bewerkt tot universele materiaalstromen door de Social Return afdeling.

Hout opwerken

Stap 5

Hout opwerken

Met behulp van Social Return wordt er een duurzame werkgelegenheid gecreëerd voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Hier worden de gedemonteerde houten kozijnen verwerkt tot universele balkjes waar onder andere het blad van de vergadertafel van gemaakt wordt. 

Productie circulaire vergadertafel

Stap 6

Productie

Bij het ontwikkelen van een nieuw circulair product wordt er vooraf nagedacht over de levenscyclus en toekomstige waarde van de toegepaste materialen. Wanneer de vergadertafel na gebruik afgedankt wordt is het belangrijk dat de verschillende onderdelen gemakkelijk te demonteren zijn voor recycling of hergebruik.

Verkoop circulaire vergadertafel

Stap 7

Verkoop

Nadat het tafelblad is samengesteld en het metalen onderstel is vastgeschroefd is de vergadertafel klaar voor de verkoop. De tafel wordt zorgvuldig ingepakt en klaargemaakt voor verzending naar het kantoor van Ingenii Bouwinnovatie te Harderwijk.

Stap 8

De vergadertafel bij Ingenii Bouwinnovatie

Door middel van deze vergadertafel maken wij de cirkel rond door herbruikbare en gerecyclede producten een nuttige toepassing te geven in een nieuwe leefomgeving. Deze vergadertafel zal de komende jaren door Ingenii worden gebruikt in hun innovatiecentrum voor onderzoek en beleving. Zo is de cirkel weer rond!

ingenii bouwinnovatie

Meer info over Ingenii Bouwinnovatie?

Website: www.ingeniibouwinnovatie.nl
Mail: p.kuindersma@ingeniibouwinnovatie.nl
Telefoon: 06 – 525 176 21

De circulaire keten van sloophout naar vergadertafel:

Circulair hout slopen vergadertafel

Benieuwd naar de mogelijkheden of ook een circulaire vergadertafel?

Neem contact met ons op
of bel de klantenservice 088 – 472 00 25