Circulariteit

Wat is circulariteit 

Met circulariteit wordt bedoeld dat producten, materialen en onderdelen na gebruik opnieuw worden ingezet. In een circulaire economie bestaat er dus geen afval, maar afval vormt de nieuwe grondstof voor onze producten. Het doel: streven naar een wereld zonder afval en grondstoffen en energie besparen zodat we het klimaat niet verder aantasten. 

MEER OVER CIRCULARITEIT

Circulair ondernemen 

Wil jij starten met circulair ondernemen? Denk er dan over na hoe je door middel van circulariteit/ duurzaamheid jouw bedrijfsdoelstellingen kan realiseren. Circulair ondernemen maakt onderdeel uit van de gehele bedrijfsvoering. Dit betekent dat het in alle doelstellingen terug zou moeten komen, maar ook dat het nageleefd wordt.

MEER WETEN OVER CIRCULAIR ONDERNEMEN

Circulair inkopen

Circulair inkopen is essentieel om tot een circulaire economie te komen. Met circulair inkopen sla je twee vliegen in één klap. Je vervult namelijk de behoefte van het bedrijf aan nieuwe materialen en producten en tegelijkertijd draagt het bij aan de circulaire doelstellingen. Je zal het inkoopproces opnieuw moeten inrichten, want nu bedenk je vooraf al wat er met de producten gaat gebeuren als de levenscyclus doorlopen is. 

MEER OVER CIRCULAIR INKOPEN

Circulaire producten

Circulaire producten zijn gemaakt van gerecyclede grondstoffen, herbruikbare onderdelen of het product zelf is recyclebaar. Het uitgangspunt van circulaire producten is dat materialen en producten zolang mogelijk worden gedeeld, verhuurd, gerepareerd, verhuurd, hergebruik en gerecycled zodat de waarde zolang mogelijk behouden blijft. Om tot een circulaire economie te komen zouden we naast recyclen ook de vraag naar circulaire producten moeten vergroten. 

MEER OVER CIRCULAIRE PRODUCTEN

CO2 uitstoot 

CO2 is een broeikasgas die voorkomt in de atmosfeer. Het zorgt ervoor dat de aarde warm blijft, maar teveel ervan vormt een probleem omdat de aarde dusdanig opwarmt waardoor de wereld minder leefbaar wordt. CO2 komt vrij door verbranding van fossiele brandstoffen zoals olie en aardgas. Maar ook dieren en mensen stoten deze broeikasgas uit. Onze CO2 uitstoot is al veel te hoog en daarom moeten er maatregelen genomen worden om dit terug te dringen. Wil jij meer weten over CO2 uitstoot en tips om CO2 uitstoot binnen het bedrijf te verminderen? 

LEES MEER OVER CO2 UITSTOOT

Starten met circulair ondernemen


Wil jij starten met circulair ondernemen? Velen vragen zich vaak af waar ze moeten beginnen. Daarom hebben wij vier simpele stappen ontwikkeld waarin we jou inspireren en motiveren om direct aan de slag te gaan met circulair ondernemen. Dit lees je allemaal in onze green paper: In 4 stappen naar circulair ondernemen.

DOWNLOAD GREENPAPER

Interesse in een kennismakingsgesprek?

Team circulairinbedrijf Gemma

Gemma Beemsterboer

Heb je vragen over circulair ondernemen, afval scheiden of de Bonton? Ik help je graag!

MAIL BEL

Circulair nieuws


Bonton KIC De Bareel 3

5 december 2023

Afval scheiden op Kindcentrum De Bareel met de Bonton

“Voor kinderen is afval scheiden de normaalste zaak van de wereld” Om ons heen zien we steeds meer initiatieven om met zijn allen een duurzamere wereld te creëren. Niet alleen op het werk en thuis, maar ook op scholen worden er mooie stappen gezet om dit te bereiken. Zo wordt op Kindcentrum De Bareel in […]

Lees meer
Gemeente leiden afval scheiden met de bonton en gp groot

10 juli 2023

Samen op weg naar een duurzame toekomst met Gemeente Leiden

Een nieuwe manier van samenwerken. Dat is wat GP Groot inzameling en Gemeente Leiden samen doen op weg naar een duurzame toekomst. Van meer bewustwording creëeren onder de medewerkers tot het aanscherpen van het afvalbeleid om een duurzame en schone gemeente te realiseren. Weten hoe we het lineaire proces van afval ombuigen naar een doorlopend […]

Lees meer
afval scheiden op het roc amsterdam met bonton

26 mei 2023

Afval scheiden zonder nadenken: onderwijsorganisatie ROC gaat de uitdaging aan

Het goed scheiden van afval op school valt of staat voor een groot deel met bewustwording. Hoe creëer je dat onder studenten? Deze vraag stelde onderwijsorganisatie het ROC van Amsterdam – Flevoland aan GP Groot. Zij was op zoek naar een duurzaamheidspartner die haar helpt meer circulair te werken.  Partner in duurzaamheid Ilse Donkervoort, contractmanager […]

Lees meer