CO2 uitstoot

Tegenwoordig zie je en lees je het overal. Je hebt het er met je collega’s over bij het koffiezetautomaat. Het kan bijna niet langs je heen zijn gegaan, CO2 uitstoot. Door menselijke activiteiten is de hoeveelheid CO2 in de laatste 150 jaar extreem sterk toegenomen. Door te veel CO2 in de atmosfeer warmt de aarde op en dat is slecht voor het klimaat. Het moet drastisch verminderd worden. Daar kan jij als bedrijf bij helpen en wij praten je bij hoe.

Hoe onststaat CO2?

CO2 is een broeikasgas, het absorbeert warmte. CO2 is een natuurlijk gas wat zich in de atmosfeer bevindt. Door het verbranden van fossiele brandstoffen, zoals kolen, olie en gas ontstaat CO2. Broeikasgassen zoals CO2, methaangas en lachgas vormen een soort van deken over de aarde. Dit zorgt ervoor dat de temperaturen redelijk stabiel zijn en dat de aarde leefbaar is. Te veel CO2 en broeikasgassen zijn een probleem omdat het daardoor te warm wordt en dit de aarde steeds minder leefbaar maakt. Het klimaat van de aarde veranderd doordat de hoeveelheid broeikasgassen zo hard is toegenomen.

De meeste CO2 wordt in de atmosfeer gebracht door mensen. Weet jij hoeveel CO2 jij en jouw organisatie uitstoot? 1 ton CO2 uitstoten doe je wanneer je:

  • 500 dagen ademhaalt;
  • 6.000 km rijden met een dieselauto;
  • 7x naar Parijs vliegt;
  • 300 kilo standaard kantoorpapier verbruikt;

co2 uitstoot veroorzaking

Wat is de CO2 footprint?

De CO2 footprint, ook wel CO2 voetafdruk of ecologische voetafdruk genoemd, laat zien hoeveel CO2 jouw eigen organisatie uitstoot. Door dit te berekenen krijg je inzicht in het effect van jouw eigen organisatie op het milieu. Als je weet wat de CO2 footprint van het bedrijf is kan je precies zien hoe jouw organisatie de uitstoot kan verminderen. Je eigen CO2 footprint is te zien met milieubarometers. Door middel van milieubarometers maak je eenvoudig een CO2 footprint en milieugrafieken van jouw bedrijfsvoering. Daarnaast zie je hoe circulair je bedrijf is. Dit betekent dat je producten kunt demonteren en de overgebleven materialen opnieuw kan gebruiken. In een circulaire economie bestaat er geen afval, maar reststoffen worden opnieuw ingezet voor nieuwe producten.

Tips voor het verminderen van jouw CO2-uitstoot

Door te veel CO2 uitstoot warmt de aarde op. Doordat de aarde opwarmt smelten de ijskappen en komen hittegolven vaker voor.  Er zijn nationale doelen gesteld om de uitstoot terug te dringen. Er moet bijvoorbeeld in 2050 95% minder CO2 uitstoot zijn ten opzichte van 1990. Dit is een sterke vermindering voor iedereen. Start vandaag nog met het verminderen van de CO2 uitstoot! Er zijn verschillende manieren om dit aan te pakken:

Gebruik gerecyclede of recyclebare producten zoals: koffiebekers, printpapier en hygiënepapier Gebruik in je producten duurzame materialen die volledig gerecycled kunnen worden
Verminder de hoeveelheid afval in je bedrijf Stimuleer werknemers gebruik te maken van OV of fiets
Gebruik afval inzamelmodules om afval gescheiden in te zamelen Laat werknemers vaker thuiswerken
Minimaliseer verpakkingsmateriaal Gebruik CO2-neutraal geproduceerde koffie
Recycle uw (kantoor)apparatuur zoveel mogelijk Isoleer het kantoor en/ of bedrijfspand

Bereken nu jouw CO2 uitstoot


Naast de hierboven genoemde tips zijn er nog meer mogelijkheden om je CO2 uitstoot te verminderen. De eerste stap is het berekenen van jouw CO2 uitstoot. Gebruik onze Circulairiteitscheck om de CO2-uitstoot van jouw kantoor te berekenen. Met deze informatie kan je snel bepalen waar de quick wins zitten en wat op de langere termijn doelen zijn. Daarnaast geven we tips waarmee je vandaag nog kan starten met een circulair ondernemen.

Iedereen kan iets bijdragen: groot of klein, goedkoop of duur, particulier of zakelijk. De vraag is niet of je iets kan doen voor het klimaat, maar wanneer?

DOE DE CIRCULARITEITSCHECK

Interesse in een kennismakingsgesprek?

Team circulairinbedrijf Gemma

Gemma Beemsterboer

Heb je vragen over circulair ondernemen, afval scheiden of de Bonton? Ik help je graag!

MAIL BEL