Voor veel ondernemers is bedrijfsafval vooral een kostenpost of een last. Geen onderwerp waar je graag over praat, maar wat wel steeds belangrijker wordt. Afval scheiden is namelijk een makkelijke manier om te starten met duurzaam ondernemen. Door je bedrijfsafval te scheiden neemt het restafval af, één van de duurste afvalstromen. Twee vliegen in één klap!
Deze week is het de Week Zonder Afval, een mooi moment om bewust met afval om te gaan. Het is dus tijd om in actie te komen! Ga jij de uitdaging met ons aan om het afvalmanagement zo goed mogelijk in te richten? Deze keer hebben wij 5 tips voor jou over hoe je bedrijfsafval ook aan de achterkant goed kan regelen. Nu afval scheiden is toekomstige problemen vermijden.
1. Neem contact op met je afvalinzamelaar
Om te beginnen met afval scheiden is het belangrijk om te weten wat de mogelijkheden zijn bij de afvalinzamelaar. Het is namelijk belangrijk dat de afvalinzameling zowel aan de voorkant als achterkant goed geregeld is. De afvalinzamelaar kan met je meedenken over hoe het proces zo goed mogelijk ingericht kan worden. Vergelijk verschillende afvalinzamelaars, doordat de markt erg in ontwikkeling is kunnen de mogelijkheden per inzamelaar erg verschillen. Dit is waar je vooral op moet letten als je gaat inventariseren en vergelijken:
- Welke stromen wil je gaan scheiden?
- Hoe ga je de verschillende stromen scheiden in je organisatie?
- Welke afvalinzamelingsmodule heb je daarvoor nodig?
- Hoeveel rolcontainers heb je nodig?
- Wat is de inhoud van de verschillende rolcontainers die je nodig hebt, gebaseerd op de verschillende afvalstromen?
- Wat is/ wordt de ledigingsfrequentie?
2. Inrichting achterkant
Nu je weet welke stromen je gaat scheiden, welke afvalcontainers je nodig hebt en hoe vaak deze geleegd worden, is het belangrijk om te bepalen waar je inzamelmodules en de containers gaat plaatsen. Houdt hierbij rekening met de gebruikers, kies een centrale plek waarbij iedereen makkelijk zijn afval kwijt kan. Meer stromen scheiden betekent vaak meer rolcontainers, maar omdat het volume van de verschillende stromen afneemt kan het zijn dat deze kleiner worden en hoeven deze niet per sé meer ruimte in te nemen. Kijk wel goed naar de plek waar je ze neerzet: centraal, uit de zon en makkelijk te verplaatsen.
3. Afval scheiden doe je niet alleen
Afval gescheiden inzamelen, verzamelen en ook nog eens verwerken. Hoe doe je dat? Communicatie is key. Praat bijvoorbeeld met de schoonmakers, zodat zij het ingezamelde afval ook gescheiden weggooien. Misschien hebben zij wensen/ ideeën qua werkwijze of inzamelingsmiddelen. Betrek het facility management erbij om de boel in goede banen te leiden. Is er sprake van een catering binnen de organisatie? Bekijk ook eens hoe zij met het afval omgaan. Afval scheiden kan je niet alleen, maar dat doe je samen!
4. Voorkom vervuiling van afvalstromen
Starten met afval scheiden is altijd even wennen, maar om optimaal te recyclen moeten afvalstromen schoon zijn. Om de stromen zo zuiver mogelijk te krijgen en te houden is het erg belangrijk om te monitoren, vooral in het begin. Gooit iedereen het afval wel echt weg in de juiste bak? Ga na of de stromen aan de voorkant goed zijn ingericht. Communiceer welke bak voor welke stroom bestemd is door te werken met duidelijke iconen en kleuren. Investeer bijvoorbeeld in een goede inzamelmodule. Haal grote prullenbakken weg op centrale plekken zoals in de wc. Door te kiezen voor centraal inzamelen met een afval inzamelmodule worden de kleine prullenbakjes onder het bureau ook verleden tijd. Geef aan waarom hiervoor gekozen is. Zoals eerder aangegeven is communicatie key om ervoor te zorgen dat iedereen meedoet en weet waar het voor dient.
5. Begin nu!
In 2050 is het de bedoeling dat we niet een week zonder afval zitten, maar dat we 100% circulair zijn. De druk van de overheid wordt steeds groter, want restafval wordt steeds duurder. Afval scheiden zou dus kunnen leiden tot een kostenbesparing. Zit daarom niet langer stil, steek de handen uit de mouwen en begin vandaag nog!
Nu starten met bedrijfsafval scheiden?
Wij helpen je graag. Benieuwd wat Circulairinbedrijf.nl kan doen om je te helpen met het scheiden van je bedrijfsafval? Neem contact met ons op!