De nationale recycle week is afgelopen maandag 12 oktober van start gegaan en duurt tot zondag 18 oktober. Deze week staat in het teken e-waste. E-waste is een andere benaming voor elektronisch afval. Deze week doen producenten, winkeliers, bouwmarkten, elektro retailers, kringloopwinkels, supermarkten en de gemeente een oproep aan iedereen om elektronische apparaten die thuis of op het werk liggen in te leveren. En op deze manier e-waste tegen te gaan.
CO2 uitstoot verminderen door recycling
Als je elektronica weggooit bij het restafval dan wordt dit verbrand. Buiten dat dit schadelijk en gevaarlijk is gaan waardevolle grondstoffen zoals edelmetalen of soms zelfs goud in mobiele telefoons verloren. Door de inzamelingsacties kunnen de producten hergebruikt worden en hoeven we de aarde niet onnodig te belasten met het winnen van nieuwe grondstoffen. Door recycling van e-waste blijven grondstoffen dus behouden, komen schadelijke stoffen niet in het milieu terecht en wordt CO2-uitstoot vermeden.
Richtlijnen vanuit de EU
De EU heeft Nederland een inzameldoelstelling opgelegd om 340 miljoen kilo e-waste in te zamelen in 2021. Momenteel wordt er jaarlijks 400 miljoen kilo e-waste afgedankt, maar niet altijd op de juiste manier ingezameld. Dit betekent dat we in 2021 85% hiervan moeten inzamelen. We-Cycle en ICT-milieu kunnen ervoor zorgen dat er 230 miljoen kilo ingezameld wordt. Dit zijn partijen die ervoor zorgen dat e-waste gerecycled wordt. Inzamelaars en recycling bedrijven worden verplicht om te rapporteren aan de overheid wat zij met hun e-waste doen. Daarnaast zijn er winkels die vragen om oude apparaten in te leveren en geven dan korting op een nieuw apparaat. Dit zorgt er onder andere voor dat er meer elektronisch afval binnenkomt.
E-waste in Nederland
In Nederland komt er 23,7 kilo e-waste per jaar vrij per persoon. Hiervan wordt 2,7 kilo geëxporteerd voor hergebruik. Er blijft dus 21 kilo over als inzamel potentieel. Kom in actie en zamel zowel thuis als op je bedrijf oude elektronica apparaten in die niet meer gerepareerd kunnen worden. Denk hierbij aan een mixers, föhns, telefoons, stekkers, computers, printers en of beeldschermen etc. Kijk voor een particulier of zakelijk inzamelpunt bij jou in de buurt op Wecycle.nl.
Heb je een vraag voor ons? Stel hem hier