Volgens de kunststofindustrie is nog geen 10 procent van de producten in Nederland gemaakt van gerecycled plastic. Waar gaat mijn plastic dan heen als de afvalverwerker het bij mij komt ophalen? Ik scheid mijn plastic toch zodat het weer hergebruikt kan worden? Als we niet oppassen belandt het recyclaat van oude plastic producten straks gewoon in de verbrandingsoven. Hoe komt dat? Het programma De Monitor, van KRO NCRV, zocht het uit!
Het stinkt, verkeerde kleur & slechte kwaliteit
Fabrikanten geven in het onderzoek een aantal redenen om geen gerecycled plastic te gebruiken tijdens de productie. Het stinkt, het heeft niet de juiste kleur en de kwaliteit voldoet niet aan de wensen van onze klanten.
Verderop in het onderzoek wordt duidelijk wat misschien nog wel een belangrijkere reden is om geen recyclaat in nieuwe producten te verwerken. Gerecycled plastic is momenteel namelijk duurder dan nieuw plastic. De olieprijzen dalen en de coronacrisis geeft nog een extra klap. Door de coronacrisis daalt de vraag naar olie daarom nog harder, wat voor een lagere prijs van nieuwe plastics zorgt.
Het prijsverschil is momenteel ongeveer €0,10 per kilo en de directeur van milieuorganisatie Recycling Netwerk, Rob Buurman, geeft in het onderzoek aan de verwachting te hebben dat dit prijsverschil ook na de coronacrisis groter zal worden.
Wat moet er gebeuren?
Veel recyclers vinden dat er actiever moet worden aangestuurd op het gebruik van plastic recyclaat bij de productie van nieuwe producten. Een minimumeis voor het gebruik van recyclaat in producten, dat is wat ze willen. Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, Stientje van Veldhoven, is degene die dat volgens hen moet gaan regelen.
De staatssecretaris is het hier zeker niet mee oneens en de recyclers vinden zelfs steun bij haar. Er zit alleen wel een kanttekening aan deze steun. Een minimumeis op Nederlands niveau is volgens haar niet voldoende. “Dat moeten we op Europees niveau regelen. En dat duurt even.”
Wat zien wij zelf?
Met producten als de BonTon weten we als geen ander hoe goed recycling kan zijn. Mooie producten van hoogwaardige kwaliteit met een verhaal en een uiterlijk wat daar bij past. Je kunt gerecyclede grondstoffen dus zien als iets dat niet de juiste kleur heeft, of je kunt het zien als grondstof met een verhaal.
Mindset is volgens ons een hele belangrijke factor onderweg naar een circulaire economie. Hoe kijken we naar afval? Wij zien het als grondstof. Anders denken is lastig, maar wel noodzakelijk om een circulaire economie te realiseren voor 2050.
Het is het makkelijkste om te kijken naar alles wat er niet kan, maar wij vinden het tijd om met z’n allen te gaan kijken naar wat er al wel kan. Producten met hoge eisen zoals voedselverpakkingen of andere producten met hoge veiligheidseisen zijn misschien nog een stap te ver, maar producten als de BonTon, waarom niet?
Onze BonTon heeft ook geen glanzende laag en bevat kunststof waaraan te zien is dat het gerecycled is. Onze ervaring leert dat dit juist bij kan dragen en misschien wel meer waarde heeft als een mooie kleur of een glanzende laag. Klanten, medewerkers en partners die door je kantoor lopen en BonTon’s zien staan, kunnen in een oogopslag zien dat jij bezig bent met circulariteit. Je straalt circulariteit uit, je draagt bij aan een betere wereld en bespaart in dit geval ook nog eens geld door je afval gescheiden in te zamelen. Dat allemaal door een simpele afvalbak gemaakt van oude bierkratten en andere harde kunststoffen, niet slecht toch?
Wat kunnen wij samen doen?
Wat is de echte waarde van producten van gerecycled plastic? Dat is de vraag die je jezelf moet gaan stellen. Kunnen we iets maken wat mensen op een andere manier mooi vinden? Kunnen we iets maken zonder daarbij altijd maar nieuwe grondstoffen te gebruiken? Durf anders te denken en voer het vervolgens ook uit!
De bewustwording is groot, het probleem is er en de noodzaak is er zeker. De circulaire producten die het probleem aanpakken schieten links en rechts uit de grond en wij zijn hier niet de enige in. We zeggen ook niet dat we altijd alles van 100% gerecycled materiaal moeten maken. Als we al een deel van de nieuwe grondstoffen kunnen vervangen, zorgen we ervoor dat we de goede weg die we zijn ingeslagen niet laten afremmen door de financiële gevolgen van de coronacrisis. De noodzaak is er, nu de acties nog!
Heb je een vraag voor ons? Stel hem hier