28 mei 2021

Het Nieuwe Lyceum x BonTon

Het Nieuwe Lyceum kreeg de opdracht vanuit de gemeente de Bilt om na te denken over het scheiden van afval. Hier zijn verschillende mogelijkheden voor en zij kozen voor het scheiden aan de bron. Uit de markt hebben zij verschillende afvalbakken onderzocht en uiteindelijk gekozen voor de BonTon!

Waarom de BonTon?

Wies, coördinator facilitaire dienst bij Het Nieuwe Lyceum, vertelt dat zij voor de BonTon gekozen hebben om de volgende redenen:

  •   “Het ziet er mooi uit.”
  •   “Het is hufterproef.”
  •   “Gemaakt van gerecycled plastic afval, dus 100% circulair.”
  •   “De bak is in elkaar gezet door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.”
  •   “Het Nieuwe Lyceum mocht hun eigen stickers ontwerpen op de voorkant van de afvalbak.”
  •   “De prijs/kwaliteit verhouding is meer dan uitstekend.”

Kortom, deze afvalbak heeft een compleet en duurzaam verhaal met oog voor de toekomst.

Hoe reageren docenten?

Bijna elke docent die Wies tot op heden gesproken heeft, is louter positief over de BonTon en het initiatief van afval scheiden. Het is voor de docenten thuis heel normaal om afval te scheiden en daarom zijn ze blij dat dit ook op school wordt ingevoerd. Wel is het nog even wennen dat ze moeten lopen om het afval weg te gooien. Echter, zoals Wies zegt, “Voor je kopje koffie loop je ook naar de kantine, dus waarom niet voor je afval”.

Hoe reageren leerlingen?

John, pedagogisch conciërge op Het Nieuwe Lyceum, vertelt dat leerlingen het belangrijk vinden dat de school is gestart met het scheiden van afval. Leerlingen vertellen tegen John dat het voor hen thuis heel normaal is om afval te scheiden en dat ze daarom blij zijn dat het nu ook op school is ingevoerd. Ook zijn zij enthousiast over de stickers op de BonTon. Het is voor de leerling meteen duidelijk wat in welke bak gegooid moet worden.

Het Nieuwe Lyceum samenwerking Het Nieuwe Lyceum hal Het Nieuwe Lyceum poster

Nu starten met scheiden van afval in het onderwijs?

Afval scheiden klinkt makkelijk, maar in de praktijk blijkt dat afval scheiden op grote schaal nog knap lastig kan zijn. Want waar begin je? Met alleen afvalbakken plaatsen kom je er niet, maar het vraagt om duidelijke keuzes, een effectief afvalmanagement en bewustwording bij de leerlingen.

In dit E-book: “De toekomst van ons afval” laten we zien waar je aan moet denken bij het invoeren van een nieuw afvalbeleid met de bijbehorende stappen zowel intern als het verzamelen extern. Ook lees je een inspirerend en motiverend voorbeeld van het Nova College die de eerste stap al heeft gezet naar een circulaire onderwijsinstelling. Maar nog beter dan afval scheiden is afval voorkomen, zodat we de enorme berg afval kunnen verkleinen. Ook aan afvaleducatie en afvalpreventie geven we handvatten, zodat jouw onderwijsinstelling de eerste stappen kan zetten richting een circulaire economie.

DOWNLOAD HET E-BOOK