Uit een onderzoek van de Universiteit Utrecht (UU), ING en het Amsterdam Economic Board blijkt dat circulaire start-ups een aanzienlijke bijdrage leveren aan een versnelde overgang naar een meer circulaire economie. In het onderzoek zijn de bedrijfsplannen van 147 circulaire start-ups vergeleken met die van grote, gevestigde bedrijven. De resultaten tonen aan dat circulaire start-ups strategieën hanteren die hoger in de afvalbeheer-hiërarchie staan dan grote bedrijven. Ze houden zich namelijk veel meer bezig met reduceren en regenereren. Daarnaast gaan ze vaker circulaire innovaties aan die door grote bedrijven over het hoofd worden gezien.
Bekijk Whitepaper
Circulair ondernemen door regenereren
Van de onderzochte start-ups houdt 5% zich bezig met regenereren. Zij hebben als doel de gezondheid van ecosystemen behouden en herstellen. Ze proberen schade aan het milieu te voorkomen en kiezen voor op de natuur gebaseerde oplossingen. Voorbeelden van deze start-ups zijn De DakDokters, Makers of Sustainable Spaces (MOSS) en MetroPolder. Zij houden zich alle drie bezig met het transformeren van ongebruikte daken naar plekken voor biodiversiteit, stadslandbouw, waterberging en duurzame energieproductie. Er is volgens dit onderzoek geen enkel groot, gevestigd bedrijf dat zich met regenereren bezighoudt.
Reduceren als strategie
Vervolgens houdt 49% van de start-ups zich bezig met reduceren, tegenover 35% van de grote bedrijven. Een voorbeeld van een start-up die zich hiermee bezighoudt is de Rotterdamse CONCR3DE, die een 3D-printertechnologie heeft ontwikkeld om complexe componenten voor de bouwsector te produceren. Voor het printen gebruikt CONCR3DE anorganische polymeren als alternatief voor Portlandcement, het hoofdbestanddeel van beton, wat resulteert in een reductie van 85% van de kooldioxide-uitstoot.
Grote bedrijven helpen bij circulair ondernemen
Over het algemeen geeft het onderzoek aan dat circulaire start-ups dus een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de ondersteuning van de overgang naar een circulaire economie door grote bedrijven te helpen innoveren, circulaire activiteiten te ontplooien die hen vaak over het hoofd zien en de weg te banen naar het volgende niveau van circulariteit. Iets wat volledig aansluit bij de doelstelling van Circulairinbedrijf.nl! Wij zijn natuurlijk hét voorbeeld van een start-up die zich bezighoudt met de circulaire economie en onze missie is juist om andere bedrijven te helpen met circulair ondernemen.
Meer weten? Neem dan gerust contact met ons op. Wij denken graag met je mee om jouw bedrijf circulair te maken door advies te geven over circulair inkopen en circulair ondernemen.
Contact
Bron: Universiteit Utrecht (UU), ING en het Amsterdam Economic Board
Heb je een vraag voor ons? Stel hem hier