Het echte leven is weer begonnen, de scholen zijn weer gestart en ook alle sportverenigingen. Daarnaast is het deze week zero waste week. Deze week wordt ieder jaar internationaal wordt georganiseerd. Het doel hiervan is om bewustzijn over de impact van afval op het milieu te vergroten bij zowel consumenten als bedrijven. Het scheiden en verminderen van afval is één van de meest toegankelijke en meetbare klimaat maatregelen die ieder van ons kan nemen. Steeds meer mensen zijn zich bewust van hun afval en scheiden dit of proberen het te verminderen. Daarom is er dit jaar geen specifiek thema, maar staat deze week in het teken van elkaar inspireren om afval te verminderen met tips en succes verhalen.
Wat is Zero Waste?
Zero waste staat niet alleen voor het reduceren en scheiden van afval, maar nog meer voor het nadenken bij het ontwerp over hergebruik van producten en materialen. Alles wordt zoveel mogelijk hergebruikt en gerecycled, zodat er een duurzame kringloop ontstaat. In deze maatschappij is het begrip ‘afval’ verleden tijd en wordt het gezien als grondstof.
Welke stappen kun je zetten richting een zero waste levensstijl?
We leven in een wegwerpmaatschappij en zijn omringd door plastic. Volledig afscheid nemen van afval en plastic lijkt lastig, maar het komt erop neer dat we ergens moeten beginnen. Starten met afval scheiden is daarin een goede eerste stap. Dit geeft inzicht in het afval dat je weggooit en zorg ervoor dat het beter hergebruikt kan worden.
Hieronder volgen een aantal tips.
- Maak zo min mogelijk gebruik van Single Use plastic
‘Single Use Plastic’ is het plastic afval dat eenmalig gebruikt wordt. Denk hierbij aan plastic roerstaafjes, wattenstaafjes, flesjes, verpakkingen van dranken en nog veel meer. Hier zijn inmiddels veel alternatieven voor, maar als je het dan toch gebruikt gooi het dan in de juiste afvalbak
- Doe iets goeds met je afval!
Sponsor jouw sportclub of een goed doel door je statiegeld flesjes in te zamelen in de BonTon statiegeld. Zo wordt er direct een gezamenlijk doel aan het afval scheiden verbonden en kunnen jij, je vrienden, collega’s of leerlingen de eerste stappen zetten richting Zero Waste!
- Gebruik duurzame materialen!
Zero waste doelt ook op materialen die worden gebruikt voor het ontwerp van het product, verpakking of kantoorbenodigdheden. Ga voor materialen met een lange levensduur die vervolgens gerecycled kunnen worden en opnieuw als grondstof voor producten kunnen dienen. Of kies voor biologisch afbreekbare materialen die de ecologische impact en het afval beperken.
Zoals hierboven aangegeven kan het zijn dat deze oplossingen minder maar nog steeds afval veroorzaken, geef het afval een nieuw leven door het gescheiden in te zamelen. Dit gaat het makkelijkst door een goede afvalscheidingsmodule. Hiervoor hebben wij de BonTon ontwikkeld: Een inzamel module die gemaakt is van gerecycled PMD afval! Op een centrale plaats in het bedrijf of school zamel je met een BonTon afval gescheiden in. Voor iedere stroom is er een aparte bak: GFT, plastic, papier, bekers en restafval.
Ga steeds een stapje verder
Door te starten met afval scheiden krijg je meer inzicht in welk afval je weggooit. Dit is een goed begin om te kijken waar of wat minder of anders kan. Door daar steeds bewuster mee om te gaan zorg je ervoor dat je steeds meer richting een zero waste lifestyle gaat.